بیوگرافی تان را در 3 خط بنویسید؟
شهرام شیرزادی متولد 1350 در تهران. فارغ التحصیل کارشناسی کارگردانی سینما از دانشکده صدا و سیما، در حال حاضر با عنوان کاریکاتوریست وکارشناس گرافیک انیمیشن در شبکه پویا مشغول فعالیت هستم.فعالیت خود را در سازمان با فیلمهای کوتاه و سریالی آغاز کردم، اکنون نیز مشغولی کارگردانی وله های ورزشی در سیزده قسمت هستم.همچینین سابقه تدریس در دانشکده و سایر اموزشگاه ها را نیز دارم.
اولین کارتون طنز شما چه بود؟
اولین کارتون طنزم مربوط به دوران کودکیم می شود، در انبار خانه مان دوربینی قدیمی داشتیم که کار کرد چندانی نداشت. روزها وقتی با بچه ها مشغول فوتبال می شدیم بعد از فوتبال با آن دوربین عکس های دست جمعی ازشون میگرفتم و برای ظاهر کردن عکس ها از آنها زمان میخواستم. در طول این زمان ژست عکسها و قیافه بچه ها را روی کاغذ پیاده میکردم و آن را با عنوان عکس پشت دوربین میگذاشتم و به نوعی عکاس محله مان شده بودم.
کار حرفه ای تان را از چه زمانی شروع کردید؟
در سال 1372 با ورود به صدا و سیما فعالیت درزمینه گرافیک و انیمیشن را در واحد نقاشی متحرک آغاز کردم.
اولین اثر منتشر شده تان چه بود؟
اولین اثرم را زیر نظر استاد جواد علیزاده در بخش طنز سیاه سفید در مجله طنز و کاریکاتور به چاپ رساندم. پس از آن با آقای مسعود شجاعی همکاریم را در مجله کیهان کاریکاتور آغاز کردم.
اولین جایزه تان چه بود؟
اولین جایزه من در حیطه هنر و انیمیشن نبود. قبل از آن حدود 8 سال در کار زورخونه و کشتی گیری بودم که در مسابقات قهرمان نوجوان شرکت کردم و با کسب مقام اول نخستین جایزه ام را دریافت کردم.پس از آن با شرکت در فستیوال هنر دانش آموزان مقام اول را کسب کردم.
آخرین جایزه تان چه بود؟
آخرین اثرم نیز مربوط به جشنواره کاریکاتور داعش در سال 1394 میشود که مقام اول را در سطح جهانی کسب کردم.
ایده های تازه را از کجا پیدا می کنید؟
.معمولا" روزنامه یا تلویزیون و خبرهایی که از اخبار و یا اینترنت می شنوم و یا سفارش دهنده سوژه را بدست من می رساند. ایده می گیرم و درباره اش فکر میکنم و از مشورت دیگران استفاده میکنم .گاهی هم در خواب و یا حوادث تلخ و شیرینی که در طول روز برایم پیش می آید .فرقی ندارد می تواند در اداره، خانه، فروشگاه و .. باشد. به خاطرهمین در اغلب کاریکاتورهایم یک یا چند نفرحضور دارند.ایده ها همچون لامپ در ذهنم روشن میشوند و با پرو بال دادن به آن ها می توان به راحتی به شکل کاریکاتور و طنز روی برگه پیاده کرد. کافی است قلم و کاغذی در دستم باشد تا طرح اولیه آنها را شروع کنم.
نظرتان در باره سرقت ادبی چیست؟
بنظر من دست کمی از دزدی از ملا عام ندارد. چون هنرمند برای اثرش وقت و حوصله خرج کرده است. ایده ای ساخته ذهنش بوده را روی کاغذ بیان کرده است. فرقی ندارد آن ایده زحمت چندین ساعت فکر و یا ایده ای تصادفی باشد، این هنر و قلم اوست که ارزش دارد و سرقت ادبی
به نظر شما بهترین کارتونیست ایرانی چه کسی است؟
چه سوال سختی من واقعا" برای کاریکاتوریست های ایران احترام قایلم به خصوص اساتید محترم کاریکاتوریست.از کارهایشان لذت می برم چون هر هنرمند سبک خاصی دارد و برای کارش انرژی می گذارد. امکان ندارد هنرمندی باشد که بدون صرف وقت و انرژی به این مرتبه رسیده باشد پس همه آن ها محترمند....از نظر من بهترین کاریکاتوریست کسی است که علاوه برهنر خوب اخلاق خوب نیز داشته باشد.خدا را شکرکه در ایران کاریکاتوریست هایی هستند که تمام این ملاک ها دارند.. با این اوصاف من کارهای جناب اقای مسعود شجاعی را در کنار اخلاق خوب و رفتار شایسته شان می پسندم.
فکر می کنید بهترین کارتونیست خارجی چه کسی است؟
زمانی که وارد عرصه کاریکاتور شدم کارهای آقای موردیلو در نظرم بسیار جذاب و خلاق آمد.
بهترن کارتونی که دیدید چه بود؟ می توانید آن را برایمان ارسال کنید؟
بهترین کارتونی که دیدم و با حوصله هم نگاه میکردم و لذت میبردم از موردیلو بود، که خیلی کارش را دوست دارم .
ابزار و تکنیک کاری شما چیست؟
اغلب ازمداد، ابرنگ، گچ پاستل و اکرلیک استفاده میکنم. البته از آبرنگ قبلا استفاده می کردم، اما اکنون با پیشرفت تکنولوژی و روی کار آمدن دستگاه ها و نرم افزار های پیشرفته کار در این زمینه آسان تر و به تبع لذت بخش تر شده است.
از چه نرم افزاری استفاده می کنید؟
نرم افزار فتوشاپ و غیره .......اول دستی کار میکنم و پس از آن اسکن و بعد اجرا را شروع می کنم .
چه نصیحتی به همکارانتان دارید؟
نصیحت چندانی نیست. فقط یاد خداباشیم و در این راه پشتیبان و حامی یکدیگر باشیم. با این امید که فرهنگ برخورد با کاریکاتور وطنز در ایران و تمام جهان، همگانی شود.
فکر می کنید وضعیت کارتون در دنیا چگونه است؟
متاسفانه وضعیت جالبی ندارد. در کنار پیشرفت چشم گیر جهان در زمینه کارتون و کاریکاتور ،حاشیه هایی هست که باعث ایجاد اختلاف و آشوب شده است. همانطور که گفتم فرهنگ کارتون و کاریکاتور ایراداتی دارد که هنوز برطرف نشده است. از انتخاب سوژه ها گرفته تا برخورد اشخاص با کاریکاتور.
تا کنون کارتونی برایتان دردسر ساز شده است؟
به صورت جدی نه ولی در دبستان چرا. یادم میاد در کلاس دوم دبستان سر زنگ املا وقتی معلم املا می گفت و همه مشغول بودند ، من به جای نوشتن روی برگه ای با قلم، کاریکاتور خانوم محمدی که از قضا زهرچشم بدی هم از بچه ها می گرفت، کشیدم. نتیجه اینکه برگه کاریکاتور پاره شد و سیلی جانانه ای نصیبم شد ولی در آخر این معلممون بود که تشویقم کرد و اعتراف کرد کاریکاتور خوبی کشیده ام.
بهترین کارتون شما چه بوده است؟
بهترین کار و اثر را استادان و دوستان هستند که باید انتخاب کنند. از نظر من همه آثاریک هنرمند بهترین است.
تا کنون فی البداهه کارتون کشیده اید؟
خیلی پیش آمده. این به ایده هایی بر میگردد که فی البداهه به ذهن میرسند.
تا کنون داور مسابقه کارتون یا کاریکاتور بوده اید؟
بله... پارسال جشنواره بین المللی کتاب را با دوستانم داوری کردم و تجربه های زیادی از این جهت کسب کردم. قابل ذکر است که خداروشکر آثار بچه ها ی ایرانی به قدری قوی و خلاق بود که داوری و انتخاب آثار برتر را به تبع سخت تر کرده بود.
نظرتان در باره کاریکاتور چیست؟
تعریف کاریکاتور و نقصانی که در تعاریف فوق ممکن است وجود داشته باشد، آنچه بیشتر مدنظر هنرمندان و فعالان این عرصه است،کارتون ادیتورال (Editorial یا کاریکاتور روزنامهای است که برخی آن را از پدیدههای هنری دوران رنسانس میدانند.عمدهترین بخش هر کاریکاتور صورت آن است. از سوی دیگر، واژه کاریکاتور از فعل کاریکاره (ایتالیایی)، به معنی اغراق کردن گرفته شدهاست.
تا کنون با هنرمند دیگری همکاری داشته اید؟
خیر،. تا حالا پیش نیامده. کاریکاتوررا به تنهایی کار می کنم، ولی انیمیشن این طور نیست به صورت گروهی کار می کنیم.
نظرتان در باره سایت ایران کارتون چیست؟
سایت ایران کارتون بهترین سایت در جهان است ، خیلی عالیه خیلی زحمت کشیدند ، چون که این سایت هنرمندان و کاریکاتوریست ها را معرفی می کند و برای هنر و آثارشان ارزش زیادی قایل است .
اگر بار دیگر متولد شوید چه حرفه ای را انتخاب می کنید؟
اگر باز هم متولد شم در وهله اول علاقه و آرزویم این بود که انیمیشن و گرافیک را دنبال کنم اما رفتن به دانشکده افسری هم به نظرم حرفه خاص و جالبی میاد.حرفه ای دوست داشتنی دوران بچگیمان.
فکر می کنید مرز میان کارتون و کاریکاتور چیست؟
کارتون می تواند مسئله آموزنده همراه خنده یا گریه را به همراه داشته باشد اما کاریکاتور سوژه طنز و عامیانه ای است. به زبان دیگر کارتون میتواند ساخته ذهن یک نویسنده باشد اما کاریکاتور سوژه طنزی است که از واقعیت سرچشمه میگیرد.
آخرین نمایشگاه تان چه زمانی بود؟
سال 1387 در نمایشگاه انفرادی کاریکاتور در خانه کاریکاتور
فکر می کنید با کشیدن کارتون و کاریکاتور می توان در آمد موجه ای کسب کرد؟
نمی توان جواب قطعی داد. همیشه استثنا وجود دارد و همچنین این مورد به قلم وهنر و خلاقیت فرد برمی گردد. یک کاریکاتوریست جوان با سابقه کوتاه مدت و کمرنگی میتواند به نقطه اوج در هنر برسد درحالی که شاید درآمد و موفقیت یک کاریکاتوریست سابقه دار حتی به پای آن جوان هم نرسد... و این خلاقیت است که باعث رونق کار و شهرت و به تبع آن درآمد بالاتر میشود.
توصیف شما از کارتون چیست؟
برای توصیف کاریکاتور، به نظرم شخصی موفق است که بیشتر به موضوع فکر می کند تا اجرا
هنرمند مورد علاقه شما غیر از دنیای کارتون کیست؟
هنرمند مورد علاقه من در ایران که خیلی دوستش دارم آقای اکبرعبدی است و ازهنرمندان خارجی هم بروس لی ..
آخرین کتابی که خواندید چه بود؟
آخرین کتابی که خواندم کتاب ( ایده هایی برای انیمیشن کوتاه ) چون معمولا در منزل اگر سرم خلوت باشه مطالعه می کنم ،خواندن کتاب ، روزنامه ها یا مجله ها باعث میشه اطلاعاتتون بیشتر شودو من از این طریق ایده های جدیدی به دست می آورم.
فکر می کنید طنز قابل یادگیری است؟
البته.با اینکه هنر و استعداد ذاتی نیز نقش موثری دارد اما این پشتکار و تلاش است که این استعداد هارا شکوفا و یا هنر را برمی انگیزد.
عقیده شما در باره طنز سیاه چیست؟
طنز سیاه بیشتر موضوع کاریکاتور جدی را بیان می کند.
به نظر شما بهترین کارتونیست طنز سیاه چه کسی است؟
در ایران بهترین کارتونیست استاد داود شهیدی است که کارتونیست طنزسیاه است و آن را یک کار بسیار جدی می داند..
آخرین اثر شما چه بوده است؟
آخرین اثرم را کار مسابقه کاریکاتور چهره ارائه کردم ( پادشاه عربستان . باراک اوباما و همسرش . و پادشاهان عربستان ) در سال 94